Ce ne permite să perseverăm cu încăpățânare?
Pe lângă determinarea și abilitățile personale care ne diferențiază în modul în care urmărim un obiectiv, o caracteristică care ne permite să atingem un scop este, cu siguranță, MOTIVAȚIA.
Renuntand la motivatie, renuntam la noi si la acea parte din sufletul nostru care ne face sa vedem zi de zi viata ca o provocare frumoasa, nu ca o pedeapsa. Daca iti perzi motivatia, iti pierzi sensul. Iata de ce:
Care este motivația?
Cele mai recente abordări vorbesc despre ORIENTAREA MOTIVATIONALĂ derivată din stima de sine, din atribuirea cauzală (care este cauza succesului / eșecului personal), din emoțiile pe care le trăim atunci când trăim o experiență care stimulează creșterea noastră personală.
Cu cât ne dezvoltăm mai mult, cu cât trăim mai mult, cu atât trebuie sa ne simțim competenți și motivația noastră de a face ceea ce ne dorim sa creasca.
Motivația este legată direct de satisfacerea nevoilor. - A. MASLOW vorbește despre piramida nevoilor:
El reprezintă șase etape de dezvoltare, fiecare dintre ele fiind legată de nevoile individului.
Nevoile sunt reprezentate într-o piramida, a cărei bază reprezintă cele mai simple nevoi (fiziologice) și a căror valoare cea mai complexă este de auto-realizare. Dacă nu satisfacem necesitatea unui nivel al piramidei (dezvoltării), vom continua să ne concentrăm energiile pentru a le satisface fără a putea accesa nivelurile următoare.
-Deci pentru a evolua avem nevoie constanta sa trecem de nevoile primare si sa ne ocupam de cele care ne aduc satisfactie personala, care ne fac sa ne simtim realizati. Fara acest sentiment, suntem slabi si cele mai sigure victime ale deznadejdiei, ale bolilor si a fricii. Acestea creeza involuntar senzatia de nesatisfactie personala si profesionala, care nu ne permite sa ne traim viata la potential maxim.
Când simțim că acest impuls este mai mic, că în realitate această nevoie nu este atât de puternică, când eforturile pe care trebuie să le depunem pentru a atenua tensiunea sunt percepute ca fiind prea mari, în acele momente trebuie să ne oprim și să reflectăm. Vreau acel lucru? De ce il vreau? Cum pot ajunge la el? Și în acel moment nu trebuie să ne lăsăm opriți de justificările pe care le acordăm noua sau altora din jurul nostru.
În acel moment, când mintea noastră ne face să ne dãm batuti, trebuie să ne întoarcem la cauza pentru care facem acest lucru pentru noi de neintrecut și vom găsi din nou motivația.
foto: cooldigital photohraphy
Comentarii
Trimiteți un comentariu