Prin stima de sine înțelegem evaluarea pe care fiecare dintre noi o dă sinelui.
În cadrul acestei evaluări găsim: satisfacția pentru noi înșine, conștientizarea valorii noastre și încrederea în capacitatea de a îndeplini o anumită sarcină.In functie de harta personala, fiecare nativ in parte are niste caracteristici unice, iar asta ii face pe unii indivizi sa fie mai puternici, mai norocosi, sau mai pesimisti. Muncitori, inteligenti sau doar mai comozi, toate capacitatile noastre se intalnesc la stima de sine, adica sentimentul de baza care ne sustine pentru a merge inainte.
Când ne apreciem pe noi înșine, nu ne punem la îndoială importanța și capacitățile noastre, nu simțim frică excesivă în desfășurarea de activități noi și dificile, avem tendința de a fi optimisti și de încredere că putem folosi resursele noastre. Zodiile de pamant de exemplu (taur, fecioara,capricorn), sunt ceva mai puternice in luarea deciziilor decat cele de apa(rac,scorpion, pesti), iar cele de foc(berbec, leu,sagetator) sunt mai impulsive decat cele de aer (gemeni,balanta,varsator). Zodiile de aer pot insa să abordeze o situație dificilă mai usor decat un nativ în semn de pamant, care tinde să se consume nervos mai repede.
Situațiile dificile nu sunt percepute ca bariere, ci ca provocări stimulatoare care generează energie și dorință de a face.
Pentru cei cu stima de sine scăzută situația este opusă. Fiecare mic test poate genera anxietate și temeri care duc mai degrabă la scăpare decât la un angajament mai mare.
Îndoielile cu privire la capacitatea unei persoane de a reuși afectează performanța și diminuează motivația. Această stare de tensiune favorizează un eșec care întărește în continuare convingerile persoanei prin crearea unui cerc vicios.
Stima de sine evident nu este o reflectare reală a competențelor noastre, ci doar privește convingerile pe care le avem pe cont propriu, care influențează apoi atitudinea generală față de viață. În special, stima de sine este strâns legată de relația pe care o construim cu ceilalți: numai dacă respectăm pentru noi înșine, nevoile și potențialul nostru, putem construi o relație constructivă cu alte persoane. Când respectul de sine este rănit, atunci relația cu ceilalți este de asemenea profund afectată.
Aici, atunci, în aceste cazuri, proiectăm lipsa de acceptare de sine la exterior, într-o formă de frică de a fi respinsă de alții și ne simțim nemulțumiți, nesimțiți, nevăzuți.
În cele mai extreme forme, lipsa acceptării de sine se manifestă într-un sentiment profund și subtil: dorința de a nu fi "văzut". Nu suntem întotdeauna capabili să recunoaștem acest aspect în noi înșine: pur și simplu ne luptăm să părăsim casa, să acceptăm invitații, să socializam.
Simptomele principale care apar atunci când o persoană are un nivel scăzut de stimă de sine sunt următoarele:
Anxietatea cronică: se manifestă atunci când individul nu are încredere în abilitățile sale și, prin urmare, trăiește o stare de anxietate care crește din ce în ce mai mult atunci când se confruntă cu diverse teste.
Autocritica: persoana nu se simte la înalțime în situațiile înconjurătoare și foarte des tinde să fie obsedată de judecata altora. În felul acesta, alegerile din viața lui sunt condiționate mai mult de ideea de a plăcea celorlalți decât de a-și căuta propriile dorințe și înclinații.
Invidia față de ceilalți: oamenii care au stima de sine scăzută tind să invidieze pe alții pentru succesele lor personale și personale ("de ce fac alții și nu eu?").
Simptome fizice: pot apărea uneori manifestări fizice, cum ar fi tahicardie, tremor, stomac, roșeață și transpirație.
Din acest motiv, este esențial să găsim strategiile potrivite pentru a rezolva / ameliora această problemă și pentru a căuta o stare de bunăstare și calitate a vieții.
Primul pas este să accepți propriile eșecuri și dezamăgiri, considerând că acestea sunt doar momente temporare, ciclice și adesea normale în viață și nu un destin inevitabil pe care nu-l putem schimba. Acest pasaj necesită un efort pentru a ieși din modelele noastre mentale și modul în care trebuie să dăm sens lumii și vieții.
Al doilea pas este acela de a "învăța" să-și exprime punctul de vedere, considerându-l legitim și meritat să fie exprimat, chiar dacă nu coincide cu cel al altora. Un astfel de pasaj se referă la sentimentul, înțelegerea și acceptarea faptului că "există și eu merit ca toți ceilalți".
În cele din urmă, dintr-un punct de vedere evolutiv, este necesar să se clarifice în sine, în raport cu acelea care sunt dorințele și obiectivele proprii: "Ce vreau cu adevărat pentru mine? Ce vreau să realizez? ".
Începând să înțelegem cine suntem și ceea ce dorim cu adevărat este un pas complex, cu care puțini dintre noi ne obișnuim să facem cu cunoștiință, dar care devine un exercițiu de importanță fundamentală, în special pentru cei care trebuie să-și vadă abilitățile și identitatea exprimate.
Presupunând că nu este niciodată prea târziu să intri în joc și să te schimbi, dacă nu o poți face singur, sfatul este să mergi la un specialist care să te poată însoți într-o reflecție mai profundă, permițându-ți, mai presus de tot să vezi toate resursele ascunse pe care le dobandesti, acele resurse de care nu ți-ai dat niciodată seama că le-ai avut: să le recunoaștem, să le îmbunătățim și să le punem pe câmp, făcându-le cu adevărat reale. De aceea este de mare folos o astrograma personalizata, deoarece ne ajuta sa ne cunoastem mai bine si sa descoperim cine suntem cu adevarat si sa putem lua deciziile corecte pentru viitorul nostru.(detalii pe www.lusneac.com )
"Principala sarcină în viața fiecăruia este de a se naște singur". (Erich Fromm)
foto: stateofmind, revistafresh.ro
Comentarii
Trimiteți un comentariu